fbpx
Welkom op de officiële site van
Frank Van Erum
Mijn moto
Het beste moet nog komen

Van Harte welkom op deze site.

Ik wens u veel plezier bij het rondkijken. U vindt op deze site informatie, foto’s, videofragmenten en muziek van Frank Van Erum.

Hebt u vragen of vindt u niet wat u zoekt.

Onderaan vindt u alle mogelijke manieren om mij te bereiken.

Alvast bedankt,

Boek nu je tickets voor de solovoorstelling Midlife
Bio
Korte versie

Frank Van Erum (1977) studeerde af als Meester in de dramatische kunst aan het Conservatorium van Gent. Bij de televisiekijkend Vlaanderen is hij vooral bekend als het personage ‘Renzo’ uit thuis.  Daarnaast speelde hij in tal van andere reeksen ‘Stille Waters’, ‘Wittekerke’, ‘W817’, ‘Zone Stad’ en bracht hij menig Vlaming aan het lachen als ‘neefje van Jacques Vermeire’ in ‘Verschoten en Zoon’. Hij presenteerde een heel jaar ‘De Fictiefreak’ op VRT. Verder was Frank ook te zien als gastacteur in de ‘Spring’ en ‘W817’ maar ook in ‘Flikken’, ‘Witse’, ‘Aspe’ en ‘FC De Kampioenen’.

Naast zijn acteerwerk op televisie, speelt Frank ook in verschillende theatergezelschappen, waaronder NTGent, Het Gevolg en Speeltheater Gent.

Comedyliefhebbers kennen hem als de helft van het cabaret-duo Gino Sancti, waarmee hij 13 jaar toerde doorheen Vlaanderen en Nederland.  Na een pauze van enkele jaren zette hij 2 jaar geleden terug een stap in de comedy-wereld. Het werd wederom een muzikaal comedyprogramma, met deze keer met aan zijn zijde Pieter Bamps, die u kent van reeksen als ‘Amika’,’David’, en vele anderen.

Ook op muzikaal vlak heeft hij de laatste jaren niet stilgezeten.  Met Plan Be, een muziekgroep die nederlandstalige ‘kleinkunstpop’ (in de voetsporen van Bart Peeters/Buurman/yefgueni/Jelle Cleymans), zette hij de laatste zomers heel wat festivalpodia in lichterlaaie.  Vorig jaar startte zijn jongste muziekproject ‘Serum’ : hun eerste Single ‘Vandoor’ werd opgepikt op radio2.

9 jaar geleden startte hij een eigen theatergezelschap O’kontreir.  Een gezelschap dat met succes tegendraads theater maakt voor jongeren. Jaarlijks goed voor zo’n 230 voorstellingen.

Hij stampte ook een eigen theater ‘de Rotahoeve’ uit de grond, in één van de stallen van de hoeve waar hij woont.  Grote namen passeerden reeds de revue, Alex Agnew, Stef Bos, Gunther neefs, en vele anderen.

Dit jaar starte hij met zijn solo voorstelling ‘Midlife’, een project waar hij zich de komende jaren op wil focussen.

 

U leest het : Frank kan niet stilzitten… en het beste moet nog komen.

Bio
Lange versie

Frank Van Erum kennen we in de eerste plaats als acteur (Renzo uit ‘thuis op één’ is zijn bekendste vertolking bij het grote publiek).  Maar Frank doet veel meer dan dat.

Een overzicht :

Hij werd geboren op 7 oktober 1977 (43 jaar) en stond al van zijn 7 jaar op het podium.  Van de ene voordrachtwedstrijd naar de andere.  Dit werd bekroond met het Mauritz Sabbe juweel tijdens de nationale voordrachtwedstrijd in Antwerpen.  Dit juweel krijg je wanneer je 4 keer (in elke leeftijdscategorie, vanaf 8 jaar) nationaal kampioen bent in de voordrachtkunst.

Daarnaast spendeerde hij elke weken uren op de muziekacademie voor piano en woordkunst.

Zijn moeder wilde dat hij zijn eerst het ASO afwerkte vooraleer hij voluit mocht concentreren op zijn passie.

Hij schreef zich in voor de ingangsexamens van verschillende scholen.  De studie van normaal 4 jaar zijn er uiteindelijk 6 geworden.  Hij heeft dan ook op 4 theaterscholen zijn metier geleerd.  Frank’s sterke karakter botste vaak met leerkrachten.  Later is dat echter zijn kracht geworden om zijn eigen ding te doen.

Hij was nog geen jaar afgestudeerd en haalde, samen met Han Coucke, onder de groepsnaam Gino Sancti, de Wim Sonneveldprijs binnen in Amsterdam.  Één van de hoogtste titels die je als beginnend cabaretier kan behalen.

Hij had 2 dromen : ooit een programma presenteren op één en een belangrijke rol spelen in een zondagavondreeks.  Die dromen kwamen nog geen jaar later uit.  Hij speelde Ben Vorlat in Stille Waters en presenteerde een heel jaar op woensdag avond zijn eigen programma ‘de fictiefreak’, ook op 1.

In de periode die daarop volgde werd hij voor de ene tv-rol na de andere gevraagd.  Hij speelde onder meer ‘Kevin’ uit Verschoten en Zoon (met Jacques Vermeire), Michiel uit W817, Jens uit Wittekerke, Ludo uit Zone Stad, en een hele reeks gastrollen…

Ondertussen starte hij zijn muziekcarrière paralel ook op.  Eerst met het verlengde van zijn cabaretgroep, in aanvulling van 4 profmuzikanten, later met zijn eigen band Plan Be.  Ook dat werd een succesverhaal met wederom elke prestigieuze prijzen : winnaar 2011 nederpopprijs in Zwolle en winnaar kleinkunstencup in Baarle Nassau.

Nog later bracht hij muziek uit onder zijn eigen naam.  Onder andere ook een duet met Luc Steeno.

Na een 15 tal jaar eindigde zijn cabaretverhaal met zijn duo Gino Sancti, waar hij intussen gemakkelijk 80 voorstelling per jaar mee speelde in België en Nederland.

Tijd voor iets nieuws dus

Hij focust zich in de jaren 2012 op bedrijfstheater om zijn skills als presentator te exploreren.  Daar leerde hij Mattias de Paep kennen, toenmalig huisschrijver van het gezelschap Klein Barnum (bedrijfstheater).

Samen met Mattias richtte hij een nieuw gezelschap op voor jongeren : O’kontreir.  Ze begonnen met een solo-voorstelling over drugs in samenwerking met ‘de sleutel’, die het eerste jaar alleen al goed was voor 100 voorstellingen op 1 seizoen.  Jaar na jaar groeide het gezelschap met ‘tegendraads theater over maatschappelijke thema’s’.  Elke voorstelling wordt ondersteund door een organisatie die focust op de respectievelijke thema’s.  Ondertussen hebben ze 5 voorstellingen de baan op, in samenwerking met onder andere Child Focus, de Gezinsbond, School zonder Rasisme, Sensoa…

Vandaag de dag speelt het gezelschap (in niet coronatijden) meer dan 200 voorstellingen per seizoen.

Het jaar 2020 is voor alle acteurs en makers een speciaal jaar geworden.  Frank heeft de carantaine aangegrepen om een andere droom te verwezelijken.  Een eigen one-man show met muziek, theater, een verhaallijn en vooral veel humor.  Het startschot is gegeven en nu staan er reeds 20 voorstellingen op de planning voor 2021.  Hopelijk gooit Covid19 niet teveel roet in dit eten.

Ondertussen ontpopte Frank zich ook de laatste 5 jaar als organisator van Cultuur.  Een verandering in zijn gezinsleven heeft een verhuis met zich meegebracht naar een geklasseerde hoeve.  Één van de stallen heeft hij, samen met zijn vrouw, omgebouwd in een prachtig rustiek theater met 120 zitplaatsen.  Daar ontvingen ze de laatste jaren namen als Alex Agnew, Stef Bos, Gunther Neefs, Janine Bisschops, Rob Vanoudenhoven, Els De Schepper, Loes Van den Heuvel en ga zo maar door.

U leest het : Frank is veel meer dan de acteur die het personage Renzo vertolkt.

En zijn leuze is en blijft ‘het beste moet nog komen.

Mijn portfolio
Ontdek de veelzijdigheid van Frank Van Erum

Recent Posts

  Recent Comments

  Geen reacties om te tonen.
  Latest Posts
  Ads
  Categories
  • Geen categorieën